PIEROGI 2013 r.

Opublikowano: piątek, 21, czerwiec 2013

Kolejny raz nasza szkolna społeczność zmierzyła się z dużym wyzwaniem, jakim jest akcja lepienia pierogów na bychawski festyn. W bieżącym roku zastosowaliśmy sprawdzone wcześniej „procedury” i wszystko zaczęło się od gromadzenia produktów, które dostarczyło do szkoły 41 rodzin (uczniów i nauczycieli). Przyniesiono: kapustę, cebulę, jaja, mięso, ser, kaszę, grzyby, słoninę, smalec. Mąkę ze starowiejskiego młyna tradycyjnie ofiarowali Państwo Skrzypkowie.

IMG 0821 800x600

Przygotowaniem farszu i ciasta zajęły się panie ze stołówki i obsługi szkolnej pod fachowym okiem pani kucharki. W lepieniu pierogów uczestniczyły jak zawsze nasze kochane babcie i mamy: Andrzejczak Teresa, Baran Helena, Baran Urszula, Boguń Katarzyna, Cierlak Anna , Chawryło Elżbieta, Kasperek Zofia, Kisiewicz Aneta, Kanios Zenobia, Kowalczyk Halina, Krzpiet Halina, Kudła Stanisława, Kurdziel Małgorzata, Lewczyk Wanda, Łączka Bogusława, Marczak Marta, Mazurek Maria, Mróz Grażyna, Rakuś Krystyna, Remuszka Agnieszka, Rozwód Patrycja, Rubaj Krystyna, Sidor Anna, Sirko Halina, Sura Zofia, Sulowska Teodozja, Tworek Lucyna, Tylus Czesława, Wiktor Anna, Woś Anna, Zyśko Wanda. Wymienione panie w ogromnym tempie ulepiły ok. 5 tysięcy zgrabniutkich i smacznych pierogów.

IMG 0811 800x600

Wdzięczni jesteśmy Państwu Pelakom za udostępnienie chłodni, w której przechowywaliśmy gotowe pierogi do momentu wywiezienia na festyn, czym zajęli się Państwo Cierlakowie i Państwo Rozwałkowie, pomagając też w przygotowaniu stoiska. W niedzielę, 26 maja, w godzinach przedpołudniowych rozpoczął się handel. Sprzedażą zajęły się niezawodne mamusie; Wiesława Skrzypek, Marta Marczak, Iwona Andrzejczak, Elżbieta Rozwałka, Małgorzata Goch, Lucyna Tworek, Elżbieta Chawryło, Agnieszka Kudła i starsza siostra- Patrycja Rozwód oraz 9 nauczycielek.

Przedsięwzięcie zakończyło się sukcesem- starowiejskie pierogi zwyciężyły w konkursie na najlepsze stoisko. Zawiodła tylko pogoda, ale i tak miłośnicy muzyki i pierogów pojawili się tłumnie, degustując nasze specjały i wzbogacając budżet szkoły.

Raz jeszcze dziękujemy wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób wspomogli naszą akcję.

Odsłony: 1774